Składniki:
- 1/4 szt drożdże z 100g czyli 25g
- 2 szkl mąka
- 1 szkl mleko
- 2 łyżki siemienie lniane
- 4 łyżki zarodki przenne
- 1 szt jabłka
- 2 szt jajko
- 2 łyżki miód
Mleko podgrzewamy tak
aby było letnie ,dodajemy do niego drożdże , miód ,troszkę mąki i robimy
zaczyn .Odstawiamy do wyrosinięcia .
Następnie dodajemy jaja ,siemię ,zarodki ,resztę mąki i wyrabiamy ciasto ,nie musi być takie jak na pączki ,czy inne drożdżowe ciastka , ono powinno być lużne ,porowate .Jabłko obieramy i kroimy w małą kostkę .
Do foremki wkładamy papierowe papilotki ,nakładamy ciasto tak 1/3 następnie dajemy jabłka lekko je wciskając i znów troszkę ciasta .
Pieczemy ok 20 min w tem 180 st.
Następnie dodajemy jaja ,siemię ,zarodki ,resztę mąki i wyrabiamy ciasto ,nie musi być takie jak na pączki ,czy inne drożdżowe ciastka , ono powinno być lużne ,porowate .Jabłko obieramy i kroimy w małą kostkę .
Do foremki wkładamy papierowe papilotki ,nakładamy ciasto tak 1/3 następnie dajemy jabłka lekko je wciskając i znów troszkę ciasta .
Pieczemy ok 20 min w tem 180 st.
Komentarze
Prześlij komentarz