Migdałowe Ciastko bezowe z masą kawową


Składniki:

Robimy bezy ;
Ja użyłam 3 białek miały 100g ubijamy na sztywno ,następnie porcjami dodajemy cukier puder ,cały czas ubijając ,aż będzie szklista piana ,dodajemy likier i mąkę mieszamy energicznie mikserem i przekładamy masę do rękawa cukierniczego ,na dużej blaszce z piekarnika kładziemy papier do pieczenia ,nie folię aluminiową bo się ciężko odrywa bezy potem .Formujemy szerokie koła ok 8cm wysokie na 1cm ,ciut urośnie ,a do przekładania potrzeba nam takie nie za grube ciastka .
Pieczemy w tem 180st 5 min , po czym w 150 st suszymy ok 15 min , następnie w 100 st suszymy ok 1h zależy od wielkości bez .
Upieczone bezy studzimy.

Masa;
Śmietanę, uzywam wyłącznie tej 36% jest sztywna i nie oblatuje wodą ,ubijamy na sztywno ,następnie wsypujemy kawę instant ,dodajemy ziarenka wanilii i przyprawę do deserów , krótko miksujemy ,kawa lekko się rozpusci , nie musi całkiem ,przekładamy do szprycy .
Bierzemy po 2 ciastka i przekładamy je masą ,wyciskając ze szprycy porcje , wierzch posypujemy kakaem .
Masy nie słodzimy bo ciastko jest słodkie .
Wychodzi z tego ok 6 ciasteczek czyli 12 krążków





Komentarze