Składniki:
- 2 szt filet z kurczaka
- 2 łyzeczki płatki chilli
- 1 łyzeczka suszone kwiaty lawendy
- 1 łyzeczka suszone kwiaty nagietka
- do smaku sól
- 2 szt jajko
- 1 szkl mąka
- olej do smażenia
Fileta z kurczaka myjemy
i przecinamy w poprzek ,a na stępnie na paski ,nie za grube ,tak by
nadawały się na 2-3 kęsy i do zamoczenia w sosach .
Każdy kawałek przyprawiamy i zostawiamy najlepiej na 5-7 h do przejścia smaków .
Jajko wbijamy do głębokiej miski i rozbełtujemy widelcem ,każdy kawałek obtaczamy w jajku a potem w mące ,należy dobrze ugniatać ,naciskać aby powstała fajna struktura .
Tak przygotowane wrzucamy na rozgrzany ,gorący olej ,na małym ogniu smażymy po 7 min ,do lekkiego zrumienienia .
Podajemy z sosami cygański ,tatarskim
Każdy kawałek przyprawiamy i zostawiamy najlepiej na 5-7 h do przejścia smaków .
Jajko wbijamy do głębokiej miski i rozbełtujemy widelcem ,każdy kawałek obtaczamy w jajku a potem w mące ,należy dobrze ugniatać ,naciskać aby powstała fajna struktura .
Tak przygotowane wrzucamy na rozgrzany ,gorący olej ,na małym ogniu smażymy po 7 min ,do lekkiego zrumienienia .
Podajemy z sosami cygański ,tatarskim
Komentarze
Prześlij komentarz