Składniki:
- 3 szt jaja
- 3/4 szt margaryna
- 1 szkl cukier
- 1/2 szkl cola
- 1/3 szkl mleko
- 3 szkl mąka
- 1 i 1/2 łyżeczki soda
- 4 łyżki powidła borówkowe
- 2 łyżki kakao
- 75 ml amaretto
- MASA;
- 800 ml śmietana 30 %
- 3 łyżki ajerkoniak
- Polewa;
- 1/3 kostki margaryna
- 1 łyżka kaka
- 2 łyżki cukier
- 3 łyżki śmietanka kremowa
- 1 do dekoracji migdały
Jaja ubijamy na puszystą masę z cukrem pudrem .
Margarynę topimy i studzimy ,delikatnie wlewamy do utartej masy jajecznej ,ciągle miksując.
Następnie dodajemy powidła , colę , mleko ,amaretto,delikatnie miksując.
Mąkę mieszamy z sodą i kakao ,dodajemy do masy ,ciasto ma być gęste ale lejące ,dużo zależy od mąki , jeśli wyszło za gęste i ciężko łyżką nabrać to dolać troszkę mleka .
Wlewamy do foremki 27cm i pieczemy ok 50min w tem 180 st
Po upieczeniu konieczne jest aby takie ciasto dobrze wystygło .
Jeśli góra nam za bardzo wyrosła i spękało , odkrajamy ją tworząc ładny płaski wierzch .
Śmietanę ja używam tylko 36% tylko taką gęstą w kubeczku ubijamy an sztywno ,bez cukru bo dodamy na koniec do ubitej ajer koniak ,to nam lekko osłodzi .Bez żadnej zelatyny czy śmietan fixsów ,ta śmietana się nam nie rozpłynie .
Przekładamy nią nasze przekrojone ciacho .
Polewę robimy wkładając do garnka margarynę ,cukier i kakao ,gdy się zagotuje wlewamy śmietankę tym razem płyną 18% i czekamy aż się ładnie połączy ,cały czas mieszając .
Polewamy nasze ciasto i dekorujemy migdałami :)
Margarynę topimy i studzimy ,delikatnie wlewamy do utartej masy jajecznej ,ciągle miksując.
Następnie dodajemy powidła , colę , mleko ,amaretto,delikatnie miksując.
Mąkę mieszamy z sodą i kakao ,dodajemy do masy ,ciasto ma być gęste ale lejące ,dużo zależy od mąki , jeśli wyszło za gęste i ciężko łyżką nabrać to dolać troszkę mleka .
Wlewamy do foremki 27cm i pieczemy ok 50min w tem 180 st
Po upieczeniu konieczne jest aby takie ciasto dobrze wystygło .
Jeśli góra nam za bardzo wyrosła i spękało , odkrajamy ją tworząc ładny płaski wierzch .
Śmietanę ja używam tylko 36% tylko taką gęstą w kubeczku ubijamy an sztywno ,bez cukru bo dodamy na koniec do ubitej ajer koniak ,to nam lekko osłodzi .Bez żadnej zelatyny czy śmietan fixsów ,ta śmietana się nam nie rozpłynie .
Przekładamy nią nasze przekrojone ciacho .
Polewę robimy wkładając do garnka margarynę ,cukier i kakao ,gdy się zagotuje wlewamy śmietankę tym razem płyną 18% i czekamy aż się ładnie połączy ,cały czas mieszając .
Polewamy nasze ciasto i dekorujemy migdałami :)
Komentarze
Prześlij komentarz