Składniki:
- 300 g grzyby leśne
- 300 g kapusta kiszona
- 1 szt cebula
- 2 łyzki masło
- do smaku Sól
- do smaku pieprz młotkowany
- do smaku kolendra młotkowana
- ciasto;
- 1 kg mąka
- 500 ml woda letnia
- 1 szt jajko
- 2 łyżki olej rzepakowy
- 2 szczypty Sól
Grzyby ja miałam mrożone
prawdziwki i kozaki już pokrojone , wrzuciłam do garnka na roztopione
masło .Cebulę obieramy i szatkujemy drobno dodajemy do grzybów ,do tego
sól , pieprz , kolendra i dusimy do odparowania soków.
Następnie grzyby musimy drobno posiekac nożem .
Kapustę odciskamy z soków i również szatkujemy , bo inaczej będzie nam się zle sklejało uszka .
Mieszamy kapustę i grzyby .
Ciasto;
Dobrze ciepłą wodę wlewamy do miski , dodajemy olej , jajko i sól ,na koniec stopniowo mąkę i wyrabiamy na gładkie ciasto .
Ja sobie odrazu nad garnkiem z wodą ogrzewam szklaną miskę by przykryć nią ciasto .Dzięki temu stanie się miękkie ,elastyczne .
Ciasto wałkujemy i radełkiem kroimy kwadraty , na każdy układamy kuleczkę farszu i składamy by powstał trójkąt ,następnie zlepiamy 2 boki i mamy uszko .
Gotujemy w osolonej wodzie od wypłynięcia 3 min.
Podajemy z barszczem bądż cebulką .
Następnie grzyby musimy drobno posiekac nożem .
Kapustę odciskamy z soków i również szatkujemy , bo inaczej będzie nam się zle sklejało uszka .
Mieszamy kapustę i grzyby .
Ciasto;
Dobrze ciepłą wodę wlewamy do miski , dodajemy olej , jajko i sól ,na koniec stopniowo mąkę i wyrabiamy na gładkie ciasto .
Ja sobie odrazu nad garnkiem z wodą ogrzewam szklaną miskę by przykryć nią ciasto .Dzięki temu stanie się miękkie ,elastyczne .
Ciasto wałkujemy i radełkiem kroimy kwadraty , na każdy układamy kuleczkę farszu i składamy by powstał trójkąt ,następnie zlepiamy 2 boki i mamy uszko .
Gotujemy w osolonej wodzie od wypłynięcia 3 min.
Podajemy z barszczem bądż cebulką .
Komentarze
Prześlij komentarz