Uszka z grzybami i kapustą

Składniki:

Grzyby ja miałam mrożone prawdziwki i kozaki już pokrojone , wrzuciłam do garnka na roztopione masło .Cebulę obieramy i szatkujemy drobno dodajemy do grzybów ,do tego sól , pieprz , kolendra i dusimy do odparowania soków.


Następnie grzyby musimy drobno posiekac nożem .

Kapustę odciskamy z soków i również szatkujemy , bo inaczej będzie nam się zle sklejało uszka .

Mieszamy kapustę i grzyby .

Ciasto;
Dobrze ciepłą wodę wlewamy do miski , dodajemy olej , jajko i sól ,na koniec stopniowo mąkę i wyrabiamy na gładkie ciasto .
Ja sobie odrazu nad garnkiem z wodą ogrzewam szklaną miskę by przykryć nią ciasto .Dzięki temu stanie się miękkie ,elastyczne .

Ciasto wałkujemy i radełkiem kroimy kwadraty , na każdy układamy kuleczkę farszu i składamy by powstał trójkąt ,następnie zlepiamy 2 boki i mamy uszko .
Gotujemy w osolonej wodzie od wypłynięcia 3 min.
Podajemy z barszczem bądż cebulką .

Komentarze