Składniki:
- 2 szt udka kurczaka
- 1/2 szkl kasza jaglana
- 4 szt pieczarki
- 1 szt cebula biała
- 1 łyżeczka kminek
- do smaku Sól
- do smaku pieprz
- 1 szczypta cuury indyjskie
- 1/2 łyżeczki majeranek
- 1 łyżka margaryna
- 1 łyżka oliwa
- 2 gałazki natka pietruszka Prymat
Do garnka wlewamy łyzkę oliwy i wrzucamy kaszę , prażymy cały czas mieszając .
Cebulę obieramy i scieramy na dużych oczkach tarki .
Pieczarki myjemy osuszamy i również ścieramy .
Cebulę obieramy i scieramy na dużych oczkach tarki .
Pieczarki myjemy osuszamy i również ścieramy .
Wrzucamy pieczarki i cebulę do kaszy ,następnie przyprawy i nadal mieszamy .Kasza ma być nie całkiem ugotowana , bo mieso bedzie duszone jeszcze.
Udka luzujemy z kości i nadziewamy farszem , nie za dużo bo to jeszcze spęcznieje .Dodatkowo dałam gałązkę natki .Spinamy wykałaczką .
Do garnka żeliwnego dałam margarynę ,roztopiłam i włożyłam mięso ,opiekłam z każdej str i zamkłam szczelnie ,wytworzy się sok i ma sie to dusić w sosie własnym ,aż do odparowania soków na wolnym ogniu ok 45 min.
Komentarze
Prześlij komentarz