Składniki:
- 1 kg schab
- 20 szt śliwki suszone
- 1 łyzeczka kolendra suszona
- 1 łyżeczka Majeranek otarty polski
- 1 łyżeczka kolendra młotkowana
- 1 łyżeczka pieprz młotkowany
- do smaku Sól
- 1/2 łyzeczka rozmaryn
- 1 łyżka masło
Schab myjemy i osuszamy
.Stawiamy pionowo i na środku wbijamy nóż ,do samego dna ,rozcinając w
prawo i lewo po ok 1cm ,do tego otworu wkładamy śliwki suszone , można
sobie pomóc trzonkiem od tłuczka do kotletów , by nam śliwki doszły do
samego końca.Ja nie rozcinam na wylot .Nafaszerowany schab ,nacieramy
podanymi przyprawami i zostawiamy na 24h .Po tym czasie umieszczamy w
naczyniu żaroodpornym , na mięso kładziemy masło i wkładamy do
piekarnika ,pieczemy ok 1h w te,.170st .
Z powstałego po pieczeniu soku ,zrobiłam odrobinę sosu ,zagęszczając go mąką i śmietaną :)
Z powstałego po pieczeniu soku ,zrobiłam odrobinę sosu ,zagęszczając go mąką i śmietaną :)
Komentarze
Prześlij komentarz