Składniki:
- 300 g miód leśny spadziowy
- 5 szkl mąka
- 1/2 kostki margaryna
- 1/2 łyzeczki karadmon
- 1/2 łyzeczki goździki mielone Prymat
- 1/2 szt wanilia
- 4 łyżki cukier kandyzowany
- 1/2 łyzeczki cynamon mielony
- 1 łyzeczka soda
- 2 szt jajka
Przepisów na pierniczki ,każda pani domu ma swój i jest ich dużo .
Ja mam swój sprawdzony ale inny niż te spotykane .
Do garnka wlewam miód ,daję margarynę i cukier kandyzowany ,podgrzewam na małym ogniu tak by się ładnie połączyło , nie może się zagotować , następnie studzimy ,dodajemy jajka ,przyprawy ,ziarenka wanilii i mąkę ,wyrabiamy .Ciasto ma dać sie ładnie wałkować ,jeśli się rozwala to należy dodać mąki ,ale nie za dużo.Dobrze jest schłodzić w lodówce przez kilka godzin,a następnie wałkujemy i wycinamy foremkami .Ja wałkuję na ok 3mm nie lubię grubych .Pieczemy w tem 180 st do zrumienienia ok 7-10 min,szybko się palą trzeba pilnować .
Do zdjecia je lukrowałam ,ale wolimy bez lukru.
Lukier to 1 białko + ok 1 szkl cukru pudru ,miksujemy razem ok 3min .
Ja mam swój sprawdzony ale inny niż te spotykane .
Do garnka wlewam miód ,daję margarynę i cukier kandyzowany ,podgrzewam na małym ogniu tak by się ładnie połączyło , nie może się zagotować , następnie studzimy ,dodajemy jajka ,przyprawy ,ziarenka wanilii i mąkę ,wyrabiamy .Ciasto ma dać sie ładnie wałkować ,jeśli się rozwala to należy dodać mąki ,ale nie za dużo.Dobrze jest schłodzić w lodówce przez kilka godzin,a następnie wałkujemy i wycinamy foremkami .Ja wałkuję na ok 3mm nie lubię grubych .Pieczemy w tem 180 st do zrumienienia ok 7-10 min,szybko się palą trzeba pilnować .
Do zdjecia je lukrowałam ,ale wolimy bez lukru.
Lukier to 1 białko + ok 1 szkl cukru pudru ,miksujemy razem ok 3min .
Komentarze
Prześlij komentarz