Pierniczki z karadmonem ,gożdzikami , cukrem kandyzowanym


Składniki:

Przepisów na pierniczki ,każda pani domu ma swój i jest ich dużo .
Ja mam swój sprawdzony ale inny niż te spotykane .
Do garnka wlewam miód ,daję margarynę i cukier kandyzowany ,podgrzewam na małym ogniu tak by się ładnie połączyło , nie może się zagotować , następnie studzimy ,dodajemy jajka ,przyprawy ,ziarenka wanilii i mąkę ,wyrabiamy .Ciasto ma dać sie ładnie wałkować ,jeśli się rozwala to należy dodać mąki ,ale nie za dużo.Dobrze jest schłodzić w lodówce przez kilka godzin,a następnie wałkujemy i wycinamy foremkami .Ja wałkuję na ok 3mm nie lubię grubych .Pieczemy w tem 180 st do zrumienienia ok 7-10 min,szybko się palą trzeba pilnować .
Do zdjecia je lukrowałam ,ale wolimy bez lukru.

Lukier to 1 białko + ok 1 szkl cukru pudru ,miksujemy razem ok 3min .












Komentarze