Składniki:
- 2 szkl ziemniaki ugotowane
- 100 g szynka szwarcwaldzka
- 1 szt jajko
- 3 łyżki mąka pszenna
- 1 łyżka ser gorgonzola
- do smaku pieprz młotkowany
- do smaku kolendra młotkowana
- do panierowania bułka tarta
- olej do smażenia
Ziemniaki zostały mi z
dnia poprzedniego , wiec zimne przecisłam przez praskę ,dodałam jajko i
mąkę ,doprawiłam i wyrobiłam sobie ładnie , na gładką masę .
Szynkę , pokroiłam w maleńką kosteczką ,a że kupuję w plastrach , więc tym lepiej ,bo ładnie się rozprowadzi w naszej masie ziemniaczanej ,jak będa małe kawałki .
Całość wymieszać i na koniec dodać ser rozdrobniony w dłoniach ,znów wszystko wymieszać najlepiej dłonią ,następnie formować kotleciki i obtaczać w bułce , smażyć na złoty kolor .
Szynkę , pokroiłam w maleńką kosteczką ,a że kupuję w plastrach , więc tym lepiej ,bo ładnie się rozprowadzi w naszej masie ziemniaczanej ,jak będa małe kawałki .
Całość wymieszać i na koniec dodać ser rozdrobniony w dłoniach ,znów wszystko wymieszać najlepiej dłonią ,następnie formować kotleciki i obtaczać w bułce , smażyć na złoty kolor .
Komentarze
Prześlij komentarz