Składniki:
- 50 g drożdże
- 700 g mąka
- 300 ml mleko
- 1 szkl cukier
- 5 szt jaja
- 1/2 kostki margaryna
- 1/2 laski wanilia
- 50 ml rum
- do smarowania nutella
Mleko podgrzewamy , by było letnie ,wlewamy mleko do miski dodajemy rum ,drożdże, wanilię ,troszkę cukru ok 1 łyżki i mąkę by było to o konsystencji gęstej śmietany ,odstawiamy do wyrośnięcia .
Jaja ubijamy na puszystą masę .
Margarynę topimy i studzimy .
Do wyrośniętego zaczynu wlewamy tłuszcz ,masę jajeczną i resztę cukru ,następnie mąkę i wyrabiamy ok 20 min.
Ciasto ma być elastyczne .
Wałkujemy na 3 placki okrągłe .Pierwszy placek smarujemy nutellą cieniutko , przykrywamy kolejnym plackiem .
Jaja ubijamy na puszystą masę .
Margarynę topimy i studzimy .
Do wyrośniętego zaczynu wlewamy tłuszcz ,masę jajeczną i resztę cukru ,następnie mąkę i wyrabiamy ok 20 min.
Ciasto ma być elastyczne .
Wałkujemy na 3 placki okrągłe .Pierwszy placek smarujemy nutellą cieniutko , przykrywamy kolejnym plackiem .
Następnie na środek kładziemy małą miseczkę lub kubek i kroimy na trójkąty do pary .Następnie biorąc po dwa ,wywijać pod spód dwa razy i zlepić końce.Zostawiamy na 30 min by podrosło , pieczemy ok 15 min w tem 180st
Komentarze
Prześlij komentarz