Drożdżowa gwiazda betlejemska z kremem czekoladowym








Składniki:

 Mleko podgrzewamy , by było letnie ,wlewamy mleko do miski dodajemy rum ,drożdże, wanilię ,troszkę cukru ok 1 łyżki i mąkę by było to o konsystencji gęstej śmietany ,odstawiamy do wyrośnięcia .
Jaja ubijamy na puszystą masę .
Margarynę topimy i studzimy .
Do wyrośniętego zaczynu wlewamy tłuszcz ,masę jajeczną i resztę cukru ,następnie mąkę i wyrabiamy ok 20 min.
Ciasto ma być elastyczne .
Wałkujemy na 3 placki okrągłe .Pierwszy placek smarujemy nutellą cieniutko , przykrywamy kolejnym plackiem .

 Następnie na środek kładziemy małą miseczkę lub kubek i kroimy na trójkąty do pary .Następnie biorąc po dwa ,wywijać pod spód  dwa razy i zlepić końce.Zostawiamy na 30 min by podrosło , pieczemy ok 15 min w tem 180st














Komentarze