Ciasto Czekoladowo figowe z musem







Składniki:
Ciasto :
Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę .
Dodajemy do niej stopioną i ostudzoną Margarynę i konfiturę , cały czas ucierając.
Następnie wlewamy mleko i dodajemy kawę .
Mąkę mieszamy z sodą i kakaem ,dodajemy do masy .
Nakładamy do okrągłej formy o wymiarze 24 cm i pieczemy ok 45 min w tem 180st

Masa;

 Do garnka wlewamy śmietankę 30%i podgrzewamy UWAGA NIE ZAGOTOWĆ !
w tym czasie w miseczce rozbełtujemy widelcem jaja , jak na jajecznicę .

Bierzemy troszkę gorącej śmietanki i wlewamy do jajek , wyrównujemy tem . by się nam nie zważyły , gdy dodamy do śmietanki , gdy są lenie wlewamy do garnka i podgrzewamy na wolnym ogniu , do zgęstnienia jak budyń ,trwa to długo ale masy nie można zagotować , cały czas mieszamy , gdy zgęstnieje ,dodajemy roztopioną czekoladę , w kąpieli wodnej , łączymy obie masy i zostawiamy , by lekko stężała , też trwa to troszkę , bo nie ma tam żadnej żelatyny ,czy mąki ,ale jak widać , po kilku godzinach jest bardzo fajna.

Taką już dobrze zimną , by nam z ciasta nie spływała , nakładamy na nasze upieczone ciasto i odstawiamy na całą noc do lodówki . Dekorujemy miętą i podajemy .
Ciast jest nie bywałe w smaku i bardzo delikatne .













Komentarze