Składniki ;
1 pasek żeberek ok 1kg,
2 łyzeczki suszone kwiaty nagietka,
1 łyżeczka suszonych kwiatów lawendy ,
1 łyżeczka płatków chilli,
1 łyżeczka soli morskiej ,
5 kryształków cukru kandyzowanego ,
1/2 łyzeczki gorczycy rozgniecionej / młotkowanej ,
1 łyżeczka suszonej natki pietruszki ,
1/2 łyżeczka czosnku granulowanego ,
1 łyzka oliwy ,
2 cukinie ,
1 szklanka czerwonego wytrawnego wina ,
sól do smaku i cukier kandyzowany.
Żeberka myjemy , osuszamy i kroimy miedzy kosteczkami ,każdy kawałek
doprawiamy podanymi przyprawami ( można je wcześniej zmieszać razem ,lub
kupić gotową mieszankę ) oprócz cukru , Do formy żaroodpornej dajemy
łyżkę oliwy i całą ją smarujemy pędzlem , następnie wkładamy nasze
żeberka i cukier , on da nam chrupiącą skarmelizowaną skórkę ,wkładamy
do piekarnika na 60 min do tem.170 st .
W tym czasie obieramy 2 cukinie i obieraczką ścieramy ją tak by powstały
wstążki , do garnka wlewamy wino i wkładamy naszą cukinię , dodajemy
odrobinkę soli i 3 kryształki cukru kandyzowanego , dusimy do
odparowania wina .
Podajemy od razu po przyrządzeniu .
Komentarze
Prześlij komentarz