Składniki:
- 300 g mięso mielone
- 1 szt/duża marchew
- 1 szt cebula czerwona
- 1 szt .korzeń pietruszka
- 4 łyżki natka piertuszki
- 10 szt czosnek marynowany
- 300 g pomidory z puszki krojone
- 1/2 szkl wino czerwone wytrawne
- 1 łyżeczka Sól morska- MŁYNEK
- 1 łyżeczka cukier
- 250 g makaron lasania
- 100 g parmezan starty
Warzywa ,czyli marchew, pietruszkę , cebulę , obieramy ,wrzucamy do rozdrabniacza lub ścieramy na grubych oczkach :D Mięso mielimy , ja użyłam łopatkę wieprzową ,zmieliłam z 2 ząbkami czosnku z zalewy ziołowej z oliwą .
Do garnka wrzucamy 8 ząbków czosnku i 3 łyzki zalewy ,ja miałam akurat w oliwie z ziołami .Na rozgrzaną oliwę wrzucamy mięso i przesmażamy do zmiany koloru miesa na szary ,czyli ,aż pozamykają się pory miesa , będzie bardziej soczyste .
Teraz kolej na warzywa i znów chwilkę podsmażamy .
Natkę szatkujemy i dodajemy do mięsa i warzyw , nadal trzymając na ogniu .
Teraz wlewamy wino i nadal dusimy
Na koniec dodajemy pomidory , sól , cukier i dusimy bez pokrywki ok 1h sos ma odparowac ,ale tak by nie był suchy .
Makaron gotujemy w osolonej wodzie na pół miękko i takim makaronem wykładamy naszą żaroodporną formę , na przemian ,sos ,makaron , parmezan .... aż do wyczerpania składników ,zapiekamy ok 1h w tem 160st .Podajemy odrazu po upieczeniu , można na wierzch jeszcze posypać serem ,zyskamy smak , podajemy z winem .
Komentarze
Prześlij komentarz