potrawka z kaszy , szynki prosciutto w pomidorowej osłonie





Do naczynia z nieprzywierającą powłoką ,wrzucamy porwaną na kawałki szynkę ,po chwili uzyskamy odrobinę tłuszczu .
Cukinię i cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę , wrzucamy do szynki , podsmażamy ok 5 min , po czym wrzucamy kaszę i wszytskie wymienione przyprawy , wszytsko smażymy , nie dolewając wody . Gdy już całkiem wyparuje nam sok dodajemy ketchup i energicznie mieszając nadal podsmażamy .Teraz wlewamy 100 ml wina czerwonego i przykrywamy pokrywką , na minimalnym ogniu czekamy aż wchłonie się cały płyn .Gdy kasza będzie już dobra danie nakładamy , a do naczynia pustego po naszym gotowaniu , wrzucamy szpinak i blanszujemy 1 min , nie doprawiamy , bo aromatów jest wystarczająco na dnie garnka . Podajemy i smacznego :)





Komentarze