Składniki:
- 50 g drożdże
- 500 ml mleko
- 125 g margaryna
- 1 szkl cukier
- 1 kg/ok mąka pszenna
- 5 szt żółtka
- do smaku wanilia
- 250 g serem mascarpone
- 800 ml śmietana 30 %
- 1 L olej do smażenia
Z drożdży,1 łyżki cukru , letniego mleka i 1/2 szkl mąki robimy zaczyn , mieszamy odstawiamy na 30 min.
W tym czasie topimy i studzimy margarynę .
Żółtka ubijamy na puszystą masę z odrobiną cukru .
Gdy zaczyn wyrośnie dodajemy pozostałe składniki , mąkę stopniowo , mieszamy mikserem , póki się da , gdy ciasto będzie już za bardzo przywierać wyrabiamy ręcznie do uzyskania jednolitego zwartego i odstawiamy do wyrosniecia na 1h .
Po tym czasie wałkujemy całość na ok 2cm i ja filiżanką wykrajałam koła , po czym kieliszkiem do wina wycinałam środki , znów odstawiamy na ok 45 min.
Po tym czasie rozgrzewamy olej i smażymy z każdej strony do zrumienienia .
Studzimy .
Śmietanę ubijamy z odrobiną cukru dla lepszego smaku , ja używam 36 % nie 30 bo jest zbyt płynna .Następnie dodajemy mascarpone i lekko miksujemy , gotową masę przekładamy od szprycy i nasze oponki przekrajamy i przekładamy masą .
W tym czasie topimy i studzimy margarynę .
Żółtka ubijamy na puszystą masę z odrobiną cukru .
Gdy zaczyn wyrośnie dodajemy pozostałe składniki , mąkę stopniowo , mieszamy mikserem , póki się da , gdy ciasto będzie już za bardzo przywierać wyrabiamy ręcznie do uzyskania jednolitego zwartego i odstawiamy do wyrosniecia na 1h .
Po tym czasie wałkujemy całość na ok 2cm i ja filiżanką wykrajałam koła , po czym kieliszkiem do wina wycinałam środki , znów odstawiamy na ok 45 min.
Po tym czasie rozgrzewamy olej i smażymy z każdej strony do zrumienienia .
Studzimy .
Śmietanę ubijamy z odrobiną cukru dla lepszego smaku , ja używam 36 % nie 30 bo jest zbyt płynna .Następnie dodajemy mascarpone i lekko miksujemy , gotową masę przekładamy od szprycy i nasze oponki przekrajamy i przekładamy masą .
Komentarze
Prześlij komentarz