Składniki:
- 300 g mięso wieprzowe
- 1 szt bułka czerstwa
- 100 ml wino białe wytrawne
- 8 szt brukselka
- do smaku pieprz
- do smaku sól czosnkowa
- do smaku Majeranek otarty polski
- do smaku /szczypta gałka muszkatołowa mielona
- olej do smażenia
Mięso mielimy , ja użyłam łopatki wieprzowej .Doprawiamy podanymi przyprawami odstawiamy .
Bułkę rwiemy na kawałki i zalewamy winem , jesli byśmy całą zalali winem to 100 ml by nie starczyło ,a zbędne wycisnelibyśmy do wyrzucenia .Zostawiamy aż zmięknie i mielimy w maszynce do mielenia miesa , bądż w rozdrabniaczu .Ja nie lubię za dużo zmywać robię to razem z mięsem.
Brukselkę uzywam mrożoną , bo jest mniej gorzka , wrzucam ją na gorącą wodę i gotuję ok 10 min , by lekko zmiękkła .Odcedzam i studzę .
Mięso wyrabiam z bułką ok 10 min , dzięki temu zyskamy lepszy smak i konsystencję .Na dłoni robimy placek z mięsa , kładziemy brukselkę i otaczamy ją mięsem , tworząc kulkę .
Pieczemy na rozgrzanym oleju do zrumieniania , na wolnym ogniu .
Bułkę rwiemy na kawałki i zalewamy winem , jesli byśmy całą zalali winem to 100 ml by nie starczyło ,a zbędne wycisnelibyśmy do wyrzucenia .Zostawiamy aż zmięknie i mielimy w maszynce do mielenia miesa , bądż w rozdrabniaczu .Ja nie lubię za dużo zmywać robię to razem z mięsem.
Brukselkę uzywam mrożoną , bo jest mniej gorzka , wrzucam ją na gorącą wodę i gotuję ok 10 min , by lekko zmiękkła .Odcedzam i studzę .
Mięso wyrabiam z bułką ok 10 min , dzięki temu zyskamy lepszy smak i konsystencję .Na dłoni robimy placek z mięsa , kładziemy brukselkę i otaczamy ją mięsem , tworząc kulkę .
Pieczemy na rozgrzanym oleju do zrumieniania , na wolnym ogniu .
Komentarze
Prześlij komentarz