Brukselka w mięsie mielonym schowana






 




Składniki:

Mięso mielimy , ja użyłam łopatki wieprzowej .Doprawiamy podanymi przyprawami odstawiamy .
Bułkę rwiemy na kawałki i zalewamy winem , jesli byśmy całą zalali winem to 100 ml by nie starczyło ,a zbędne wycisnelibyśmy do wyrzucenia .Zostawiamy aż zmięknie i mielimy w maszynce do mielenia miesa , bądż w rozdrabniaczu .Ja nie lubię za dużo zmywać robię to razem z mięsem.
Brukselkę uzywam mrożoną , bo jest mniej gorzka , wrzucam ją na gorącą wodę i gotuję ok 10 min , by lekko zmiękkła .Odcedzam i studzę .
Mięso wyrabiam z bułką ok 10 min , dzięki temu zyskamy lepszy smak i konsystencję .Na dłoni robimy placek z mięsa , kładziemy brukselkę i otaczamy ją mięsem , tworząc kulkę .
Pieczemy na rozgrzanym oleju do zrumieniania , na wolnym ogniu .







Komentarze