szynka serano na 6 koszyczków ok 12 plasterków
mozarella 1 szt
pomidorki 6szt
oliwki czarne 6 szt
oliwki zielone 6szt
cebula czerwona 1 szt
sałata lodowa 3 liscie duże
sałata marszczona czerwona 3 liscie
botwinka 6 listków
pierś z kurczaka mała 1 szt
gruszka 1/2 szt
sos francuski Prymat
oliwa z oliwek do sosu
ocet balsamiczny do sosu
mieszanka przypraw ostrych do miesa
Szynkę serano kupiłam juz w cieniutkich plastrach mozna użyć boczek czy inną szynkę parmenską np.
Na formę do muffinek układamy folię aluminiową , ja miałam dużą formę , bo koszyczki się nam skurczą .
na każde układamy po 2 plastry i pieczemy ok 15 min w tem 180st
Fileta kroimy na małą kostkę , doprawiamy ostrą mieszanką i na suchej patelni , bądż w miekarniku razem z
koszyczkami chwilkę pieczemy ok 10 min.
Sałatę i botwinkę myjemy i osuszamy , po czym kroimy .
Gruszkę obieramy kroimy w małe paseczki .
serek kroimy w kostkę jak resztę składników ,razem z cebulką .
Oliwki na pół , do nich pomidorki , mieszamy odstawiamy .
Sos robimy z oliwy i octu , odstawiamy na 10 min .
Zimne koszyczki zdejmujemy z formy i nakładamy do nich sałatkę
skrapiamy przygotowanym dresingiem ,całość jest jadalna wiec tak podajemy na imprezie ;)
Wspaniale wygląda ta sałatka,chętnie bym spróbowała jak smakuje .
OdpowiedzUsuńświetna na imprezy , łatwo podac i smakuje każdemu :)
OdpowiedzUsuńsuper, jadłam podobne - bardzo smaczne danie
OdpowiedzUsuńBardzo kolorowa, smaczna, łatwo ją przyrzadzić. makuje naprawdę wysmienicie i nie sposób jej zepsuć. Polecam, próbowałam sama :)
OdpowiedzUsuńA jaki efekt kiedy na stół podaje się w ten sposób ? no moi goście już u mnie wiele widzieli ,ale to ich zaskoczyło :)
OdpowiedzUsuń