Składniki:
- 3 kg śliwki węgierki
- 1.5 kg cukier
- 7 szt goździki
Nie ma jak domowe powidła .
Sliwki myjemy i rozcinamy na pół , wyciągamy pestki i wrzucamy do zeliwnego garnka ,zasypujemy cukrem ,dodajemy gożdżiki i smażymy na wolnym ogniu 2h . Po tym czasie zostawiamy na 24h i znów smażymy 2h .
Mi to wystarczyło choć były soczyste , czasem należy czynność powtórzyć 3 razy :)
Sliwki myjemy i rozcinamy na pół , wyciągamy pestki i wrzucamy do zeliwnego garnka ,zasypujemy cukrem ,dodajemy gożdżiki i smażymy na wolnym ogniu 2h . Po tym czasie zostawiamy na 24h i znów smażymy 2h .
Mi to wystarczyło choć były soczyste , czasem należy czynność powtórzyć 3 razy :)
Komentarze
Prześlij komentarz