Składniki:
- 2 szt jaja
- 2 szkl mąka
- 4 łyżki powidła śliwkowe
- 1/2 szkl cukier
- 1/2 szkl mleko
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 1/2 szt margaryna
- 800 ml śmietana
- 4 łyżek amaretto
- 3 łyżki kawa rozpuszczalna
- do smaku cukier
Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę , następnie dodajemy powidła , mleko , stopioną margarynę i mąkę z proszkiem i kakaem .
Pieczemy na dużej formie z piekarnika ok 15 min
Po upieczeniu studzimy i wykrajamy koła o średnicy 8cm
mi wyszło 20szt czyli na 10 ciastek
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem do smaku ,dzielimy na pół jedna zostaje biała ,a do drugiej dodajemy kawę rozpuszczoną w 4 łyżkach amaretto , miksujemy ,obie masy przekładamy do szprycy i przekładamy nasze ciastka .
Ja jeszcze użyłam lukru na wierzch , który potem przykryłam masą kawową , nie jest to konieczne , po prostu został mi z innego ciasta i chciałam wykorzystać .
Pieczemy na dużej formie z piekarnika ok 15 min
Po upieczeniu studzimy i wykrajamy koła o średnicy 8cm
mi wyszło 20szt czyli na 10 ciastek
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem do smaku ,dzielimy na pół jedna zostaje biała ,a do drugiej dodajemy kawę rozpuszczoną w 4 łyżkach amaretto , miksujemy ,obie masy przekładamy do szprycy i przekładamy nasze ciastka .
Ja jeszcze użyłam lukru na wierzch , który potem przykryłam masą kawową , nie jest to konieczne , po prostu został mi z innego ciasta i chciałam wykorzystać .
Komentarze
Prześlij komentarz