W ten weekend było spotkanie z przyjaciółmi pogoda na grilla nie dopisała
ale ja zrobiłam coś co smakowało wszystkim ;)
4 filety z kurczaka pojedyncze
1 litr oleju do smażenia
300 g sera żółtego
2 szkl mąki
4 jajka
płatki papryczki ostrej
sól morska
pieprz różowy
4 szt sos BBQ prymat
ketchup 2 szkl
mięta
Fileta przekroić na pół w poprzek by był cieńszy , następnie w paski ok 1.5cm
a potem te paski na pół .
Przyprawić solą , pieprzem i papryką ostrą , nie zalecam mielonej bo panierka potem przyjmuje
brzydki brudnawy kolor , lepiej użyć przypraw nie farbiacych np. w płatkach
Ser zetrzeć na grubych oczkach
wymieszać z mąką , nie martwić się ,że ser ma długie wstążki .Podczas pieczenia świetnie sie to
strzępi .
Jajka rozbełtać .
Sos BBQ rozrobić z ketchupem , ja wody nie dawałam bo wolę jak jest gęste
Natomiast dodałam posiekaną miętę ok 1 łyżki , musi być to bardzo drobno , mozna zrobić blenderem .
Sos odstawić na 1 h .
Fileta maczamy w jajku i w panierce , mocno dociskając
Nastepnie wrzucamy na głęboki olej na 1 min z każdej str
to są małe kawałki , szybko się pieką .
Ten sos pasuje do tego mięsa jak żaden inny
każdy był zachwycony , a mięso w tej panierce jest wyraziste w smaku .
Polecam serdecznie :)
Wygląda bardzo apetycznie, lubię ostrzejsze dania :D
OdpowiedzUsuńPychota
OdpowiedzUsuńświetny pomysł na danie na imprezę , wygodna forma podania , wspaniały sos , nie dodałabym w życiu mięty , a tu proszę , jestem bardzo ciekawa smaku.
OdpowiedzUsuńCiekawy sposób na panierowanie mięsa, nigdy tak nie robiłam, warto widać spróbowania :)
OdpowiedzUsuń