Składniki:
- 1 kg jabłka
- 1/2 szkl cukier
- do smaku kardamon
- 1 szczypta / nie przesadzić z ilos cynamon
- 2 łyżki masło
Jabłka obieramy lub nie , więc je dobrze szorujemy i kroimy na małe kawałki .
Do żeliwnego garnka dajemy masło, cukier , kardamon i cynamon czekamy aż się nam to roztopi i wkładamy jabłka , mieszamy i prażymy do całkowitego odparowania płynu , lekko mieszając , by nie zrobić papki , ja lubię czuć kawałki owoców .
Gorące wkładamy do wyparzonych słoików , nie pasteryzujemy ;)
Do żeliwnego garnka dajemy masło, cukier , kardamon i cynamon czekamy aż się nam to roztopi i wkładamy jabłka , mieszamy i prażymy do całkowitego odparowania płynu , lekko mieszając , by nie zrobić papki , ja lubię czuć kawałki owoców .
Gorące wkładamy do wyparzonych słoików , nie pasteryzujemy ;)
Komentarze
Prześlij komentarz