Drożdżowy warkocz z śliwką i karadamonem



Składniki:

Z letniego mleka , drożdży łyżki cukru i 5 łyżek mąki robimy zaczyn , odstawiamy na 30 min

Margarynę topimy i studzimy .

Jaja ubijamy do białości z cukrem pudrem i szczyptą kardamonu .

Do zaczynu dodajemy jaja i tłuszcz i miksujemy chwilkę mikserem .

Teraz czas na mąkę , dodajemy ile nam cisto zabierze , ma być odchodzące od ręki , odstawiamy na godzinę do wyrosniecia .

W tym czasie myjemy i pestkujemy śliwki .

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 częśći i wałkujemy prostokąty

Na każdy nakłądamy śliwki w jednym rządku wzdłuż , po czym zwijamy tworząc wałeczek .

Mając 3 wałeczki zaplatamy warkocz , najpeliej odrazu na papierze do pieczenia by łatwo przenieść do formy potem .
Pieczemy ok 45 min w tem 180st










Komentarze