Składniki:
- 50 g drożdże
- 800 g mąka
- 4 szt jaja
- 500 ml mleko
- 1 szkl cukier
- do smaku kardamon
- 125 g margaryna
- 20 szt śliwki
Z letniego mleka , drożdży łyżki cukru i 5 łyżek mąki robimy zaczyn , odstawiamy na 30 min
Margarynę topimy i studzimy .
Jaja ubijamy do białości z cukrem pudrem i szczyptą kardamonu .
Do zaczynu dodajemy jaja i tłuszcz i miksujemy chwilkę mikserem .
Teraz czas na mąkę , dodajemy ile nam cisto zabierze , ma być odchodzące od ręki , odstawiamy na godzinę do wyrosniecia .
W tym czasie myjemy i pestkujemy śliwki .
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 częśći i wałkujemy prostokąty
Na każdy nakłądamy śliwki w jednym rządku wzdłuż , po czym zwijamy tworząc wałeczek .
Mając 3 wałeczki zaplatamy warkocz , najpeliej odrazu na papierze do pieczenia by łatwo przenieść do formy potem .
Pieczemy ok 45 min w tem 180st
Margarynę topimy i studzimy .
Jaja ubijamy do białości z cukrem pudrem i szczyptą kardamonu .
Do zaczynu dodajemy jaja i tłuszcz i miksujemy chwilkę mikserem .
Teraz czas na mąkę , dodajemy ile nam cisto zabierze , ma być odchodzące od ręki , odstawiamy na godzinę do wyrosniecia .
W tym czasie myjemy i pestkujemy śliwki .
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 częśći i wałkujemy prostokąty
Na każdy nakłądamy śliwki w jednym rządku wzdłuż , po czym zwijamy tworząc wałeczek .
Mając 3 wałeczki zaplatamy warkocz , najpeliej odrazu na papierze do pieczenia by łatwo przenieść do formy potem .
Pieczemy ok 45 min w tem 180st
Komentarze
Prześlij komentarz