Składniki:
- 50 g drożdże
- 800 g mąka
- 350 ml mleko
- 1 szkl cukier puder
- do smaku wanilia
- 1/2 szt margaryna
- 4 szt jaja
- FARSZ;
- 1/2 szkl orzechy włoskie mielone
- 3 łyżki śmietana
- 1 łyżki cukier
- 3 łyżki krem kasztanowy
Z letniego mleka , łyżki cukru , drożdży i 5 łyżek mąki robimy zaczyn , mieszamy odstawiamy :)
W tym czasie ucieramy jaja na puch z cukrem , jak na biszkopt .
Margarynę topimy i studzimy , zimną wlewamy do masy jajecznej .
Całość wlewamy do drożdży i mikserem ładnie łaczymy , po czym dodajemy resztę cukru , wanilię i po woli mąkę , gdy ciasto jest już za gęste by dalej miksować , zaczynamy je wyrabiać recznie ,ok 10 min , aż będzie gładkie .
Odstawiamy do wyrośniecia na 2 h
Po tym czasie dzielimy na kawałki wielkości mandarynki i każdy wałkujemy , wycinamy koła miseczką o sr.12 cm .Orzechy mielimy , dodajemy do nich śmietanę 36 % ( nie ubitą ) cukier i krem kasztanowy .
Na każdy placek nakłądamy łyżkę farszu , rozsmarowywujemy na całym placku .
Tak zwijamy każdy placek w rulon
Rulonik składamy na pół tak by koniec zwijania był w srodku Teraz rozcinamy nożem , od strony środka , ale na koncach zostawiamy ok 1.5 cm nie rozkrojonego ciasta .
Tak przekładamy na formę i rozchylamy nasze ciasto na boki , tworząc serca :D
Pieczemy w tem 180 st ok 20 min , do zrumieniania :)
Komentarze
Prześlij komentarz