Składniki:
- 1 szt / filet z kurczaka
- 1 szt mała cukinia
- 1 szt cebula
- 2 łyzki natka piertuszki
- 50 g ser górski
- 1 szt/mała marchew
- 3 cm por
- 3 szt jaja
- 8 łyżek mąka
- 1/2 szkl mleko
- 1/2 łyzeczki kwiaty lawendy
- 1/2 łyżeczki kwiaty nasturcji
- 1/2 łyżeczki kwiaty nagietka
- 1/2 łyzeczki gorczyca biała Prymat
- 1 łyżeczka Sól morska- MŁYNEK
- 1./2 łyzeczki płatki ostrej papryczki
- 1 szczypta czosnku lub 1 ząbek świeży
- 1/2 łyzeczki kolendra Prymat do smaku
- 1 L olej do smażenia
Cukinię młodą nie obieramy , myjemy i kroimy w kosteczkę , do niej ser w kosteczkę i cebulkę .
Pora w piórka do niego poszatkowana natka .
Wszystko ląduje w misce .Następnie kroimy fileta w drobną kostkę , dodajemy do reszty składników , doprawiamy podanymi przyprawami , nie martwcie się iż będzie za słone , po zrobieniu na gotowo okaże się iż jest w sam raz .
Teraz jaja i mąką ,mieszamy łyżką i wlewamy mleko .
Dobrze jest spróbować ciasto , czy jest dość doprawione , bo nie pozorne ,a dużo chłonie . Odstawiamy na 2h .Ma być gęste , tak by rzucać na olej dwoma łyżkami
Na rozgrzany olej wrzucamy dużą łyżką i smażymy ok 5 min.
Podajemy na ciepło z marchewką duszoną
Komentarze
Prześlij komentarz