Tarta z korzennymi jabłkami , masą śmietanowo-serową i amaretto



Ciasto ;
1/2 margaryna
400 g mąki
3/4 szkl cukru pudru
1 żółtka
1 jajko
2 łyżki śmietany
wanilia
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jabłka ;
5  jabłek dużych
 1 łyzeczka przyprawa korzenna
1 łyzka rodzynek
1 łyżka orzechów włoskich
cukier do smaku kandyzowany bursztywnowy
Masa ;
Śmietana 36% 800ml
cukier do smaku
1 serek mascarpone czyli 250g
100 ml amaretto
1 łyżeczka żelatyny

Ciasto ;
Z podanych składników zagniatamy szybko ciasto i wylepiamy nim foremkę do tarty , nie pieczemy samej .
Jabłka ;
Obieramy i kroimy w ósemki , przekładamy do garnka i dodajemy cukier , przyprawę , praży,my jakieś 10min , dodajemy orzechy i rodzynki , studzimy , wykładamy na ciasto i pieczemy ok 35min w tem 190st .
Masa ;
Śmietanę ubijamy  z cukrem , nastepnie dodajemy serek .
Żelatynę namaczamy w 2 łyzkach wody , podgrzewamy ją by suę rozpusciła i chłodną łączymy z likierem , dodajemy do masy .
Zimne ciasto okładamy masą i posypujemy prażonymi orzechami ,bądż migdałami :)

Smacznego :)





Komentarze