Tarta z jabłkami i mascarpone



Składniki:

Z margaryny , jajka , śmietany ,cukru i mąki zarabiamy szybko ciasto kruche i odrazu wylepiamy nim formę do tarty 27cm , pieczemy ok 30 min w 180st

Jabłka Obieramy i ścieramy na grubych oczkach smażymy ok 20 min , jeśli nie ma soku za dużo to dolewamy 1 szkl wody , i wsypujemy galaretkę , mieszamy już nie gotujemy , odstawiamy do przestygnięcia .


Żółtka ucieramy z cukrem nad parą do uzyskania pięknej jasnej masy . Nastepnie przekładamy do zimnej miski i chwilkę miksujemy by ostygły.

Mascarpone miksujemy i dodajemy do niego utarte żółtka , lekko miksujemy do połączenia się składników .

Na upieczone wystudzone ciasto wygładamy teżejące jabłka , wstawiamy do lodówki i czekamy aż całkiem stężeją .

Na jabłka wykładamy masę tworząc fale , na wierzch do dekoracji orzechy .










Komentarze