Składniki:
- 6 szt ziemniaki ugotowane
- 1 szt marchew
- 1 szt cukinia
- 5 szt pieczarki
- 10 szt fasolka szaragowa
- 3szkl sos beszamelowy
- parmezan starty
Ugotowane ziemniaki studzimy i kroimy w talarki ok 5 mm grubosci .
Ukłądamy w glinianym naczyniu do zapiekania .
Warzywa kroimy na małe kawałki bez obierania i lekko je blanszujemy , tak na pół twardo by się szybko zapiekły . Układamy na ziemniakach.Teraz polewamy warzywa sosem beszamelowym , ja zrobiłam zasmażkę na 1 łyzce margaryny i 1 łyżce mąki ,do tego wlałam mleko , by było w miarę geste , doprawiłam zieleniną ,solą i pieprzem ,a także gałką , dodałam ser plesniowy bo taki akurat miałam .
Kolejna warstwa to ziemniaki i na nie już na koniec ścieramy parmezan .
Całość zapiekamy ok 15 min , wszystko będzie miękkie i smaczne .
Komentarze
Prześlij komentarz