Składniki:
- 100 g drożdże
- 1 kg mąka
- 1 szkl cukier
- do smaku wanilia
- 2 szt jaja
- 2 szt żółtka
- 500 ml mleko
- 175 g margaryna
- 1/2 szt przyprawa korzenna do piernika Prymat
- 1 słoik jabłka prażone Smak
Z letniego MLEKA ,drożdży , 2 łyżek cukru i 3 łyżek mąki robimy zaczyn , odstawiamy do wyrośnięcia .
Margaryne topimy i studzimy .
Do wyrośniętego zaczynu wbijamy jaja i żółtka , dodajemy resztę cukru , wanililię , mąkę ,tłuszcz i wyrabiamy na jednolite ciasto .Znów odstawiamy do wyrosnięcia .
W tym czasie gotowe jabłka mieszamy z przyprawą korzenną .
Wyrośnięte ciasto ,dajemy na stolnicę i wałkujemy , po czym składamy i znów wałkujemy i tak kilka razy , po tem wałkujemy na 5 mm i wycinamy dowolne kształty , ja robiłam koła o sr.8cm po czym nacinałam je w 4 miejscach na krawędzi na głębokość ok 2cm i na środek dajemy jabłka , a nacięcia zawijamy w srodek ;)
Pieczemy po 15 min w tem 200st
Margaryne topimy i studzimy .
Do wyrośniętego zaczynu wbijamy jaja i żółtka , dodajemy resztę cukru , wanililię , mąkę ,tłuszcz i wyrabiamy na jednolite ciasto .Znów odstawiamy do wyrosnięcia .
W tym czasie gotowe jabłka mieszamy z przyprawą korzenną .
Wyrośnięte ciasto ,dajemy na stolnicę i wałkujemy , po czym składamy i znów wałkujemy i tak kilka razy , po tem wałkujemy na 5 mm i wycinamy dowolne kształty , ja robiłam koła o sr.8cm po czym nacinałam je w 4 miejscach na krawędzi na głębokość ok 2cm i na środek dajemy jabłka , a nacięcia zawijamy w srodek ;)
Pieczemy po 15 min w tem 200st
Komentarze
Prześlij komentarz