Składniki:
- 100 g drożdże
- 1 kg mąka
- 4 szt jaja
- 1 szkl cukier
- 150 ml margaryna
- 500 ml mleko
- 2 szkl borówki
- do smaku cukier
- 500 g serek mascarpone
Drożdże rozetrzeć z 2 łyzkami cukru i mlekiem , dodać 3 łyzki mąki , odstawić do wyrośnięcia .
Margarynę stopić i ostudzić .
Gdy ciasto wyrośnie ,dodać jajka , cukier resztę , tłuszcz i makę , wyrabiać na jednolite ciasto ;)
Odstawić do wyrośnięcia .
Gdy znów wyrosnie to brać małe porcje i formować kulki , odstawić znów do wyrosniecia , gdy kluski będą już lekkie mozna je parować ok 15 min.
Ja nie mam specjalnego urządzenia , do zwykłego garnka wlewam wody ok 5 cm , tak by sitko nie było zanurzone , wkładamy kluski i przykrywamy .
Z serka i borówek i cukru robimy sos , ja zblędowałam ;)
Margarynę stopić i ostudzić .
Gdy ciasto wyrośnie ,dodać jajka , cukier resztę , tłuszcz i makę , wyrabiać na jednolite ciasto ;)
Odstawić do wyrośnięcia .
Gdy znów wyrosnie to brać małe porcje i formować kulki , odstawić znów do wyrosniecia , gdy kluski będą już lekkie mozna je parować ok 15 min.
Ja nie mam specjalnego urządzenia , do zwykłego garnka wlewam wody ok 5 cm , tak by sitko nie było zanurzone , wkładamy kluski i przykrywamy .
Z serka i borówek i cukru robimy sos , ja zblędowałam ;)
Komentarze
Prześlij komentarz