Składniki:
- 4 szt białka
- 250 g cukier puder
- 1 L śmietana
- 2 łyżeczka kawa rozpuszczalna
- kakao do posypania
Z zimnych białek w
czystym i suchym , najlepiej szklanym pojemniku ubijamy pianę , to ważne
by była sztywna , następnie stopniowo dodajemy cukier , masa ma być
szklista i powinna trzymać nadany kształt .
Na blaszkę , rekawem cukierniczym formujemy płaskie koła , o wysokosci ok 2cm ( urosną nam jeszcze ) i średnicy ok 7cm
Pieczemy w tem ok 150st 5 min , po czym suszymy w 100 st ok Śmietanę ubijamy na sztywno , ja używam 36% , bez cukru bo beza będzie słodka , dodajemy kawę rozpuszczalną i miksujemy .
Na wysuszone zimne bezy wykładamy po 2 łyzki śmietany , robiąc kleks , posypujemy kakaem .
Z tej porcji wychodzi ok 16 szt krążków
Na blaszkę , rekawem cukierniczym formujemy płaskie koła , o wysokosci ok 2cm ( urosną nam jeszcze ) i średnicy ok 7cm
Pieczemy w tem ok 150st 5 min , po czym suszymy w 100 st ok Śmietanę ubijamy na sztywno , ja używam 36% , bez cukru bo beza będzie słodka , dodajemy kawę rozpuszczalną i miksujemy .
Na wysuszone zimne bezy wykładamy po 2 łyzki śmietany , robiąc kleks , posypujemy kakaem .
Z tej porcji wychodzi ok 16 szt krążków
Komentarze
Prześlij komentarz