Składniki:
- 2 płaty ryba
- 1 szkl pęczak
- 1/2 szkl borowiki swieże
- do smażenia masło lub margaryna
- 1/2 szkl wino białe
- 1 szczypta szafran
- do smaku zioła prowansalkie Prymat
- do smaku Sól
- do smaku pieprz
Na masle podsmażamy pokrojone grzyby ,ja użyłam borowików mrożonych bo takie miałam. Po ok 5 min dodajemy suchy pęczak i podlewamy wodą ,stopniowo , tak jak się bedzie wchłaniał płyn , jak w rizotto , by na koniec była fajna konsystencja .Doprawiamy przyprawami , szczyptą szafranu .
Gdy peczak już zrobi się prawie gotowy , dokładamy płaty ryby , ja ją pokroiłam na kawałki takie 5x7cm i znów podlewamy wodą i dodajemy 1/2 szkl białego wina , dusimy do miękkości i odparowania płynu .
Gotowe danie mozna posypac parmezanem ;) smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz