Kasztanowo-czekoladowa dusza





2 jajka
3/4 szkl cukru
2 szkl. mąki
3/4 szkl oleju lub stopionej Kasi
3/4 szkl. rozpuszczonej czekolady
3/4 szkl kawy amaretto , zapażona i ostudzona
3 łyżki dżemu kasztanowego
1 łyżeczka proszku
1 łyzeczka sody
masa;
 500 ml śmietany 36% , 
cukier do smaku , 
2 czekolady gorzkie .
Masa dżemowa ;
 1 słoik dżemu kasztanowego ok300g , 
1 budynie śmeitankowe ,
 1/2 szkl wody .

Jak zrobić?

Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę.Do masy jajecznej dodajemy olej  nastepnie dżem kasztanowy . Teraz delikatnie wlewamy kawę i rozpuszczoną  czekoladę . Mąkę mieszamy z proszkiem i sodą i dodajemy do masy ,wykładamy do formy 26 cm okrągłej , pieczemy ok 50min w tem 180st - 190st Masę dżemową ; Dżem wkładamy do garnka doprowadzamy do wrzenia . Budyń rozpuszczamy w pół szklanki wody i wlewamy do dżemu gotującego sie , gotujemy tradycyjnie aż zgęstnieje . Masa śmietanowa ; Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem , stopioną czekoladę dodajemy do masy i lekko mieszamy . Na upieczone ostudzone ciasto wylewamy budyń dżemowy , gdy zastygnie nakładamy śmietanę i ja jeszcze udekorowałam czekoladą ;) Ciasto inne niż wszystkie , wilgotne , smaczne , ten dżem kasztanowy jest nie powtarzalny , nadaje cudowny smak .














Komentarze