2 jajka
3/4 szkl cukru
2 szkl. mąki
3/4 szkl oleju lub stopionej Kasi
3/4 szkl. rozpuszczonej czekolady
3/4 szkl kawy amaretto , zapażona i ostudzona
3 łyżki dżemu kasztanowego
1 łyżeczka proszku
1 łyzeczka sody
masa;
500 ml śmietany 36% ,
cukier do smaku ,
2 czekolady gorzkie .
Masa dżemowa ;
1 słoik dżemu kasztanowego ok300g ,
1 budynie śmeitankowe ,
1/2 szkl wody .
Jak zrobić?
Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę.Do masy jajecznej dodajemy olej nastepnie
dżem kasztanowy . Teraz delikatnie wlewamy kawę i rozpuszczoną czekoladę .
Mąkę mieszamy z proszkiem i sodą i dodajemy do masy ,wykładamy do formy
26 cm okrągłej , pieczemy ok 50min w tem 180st - 190st
Masę dżemową ;
Dżem wkładamy do garnka doprowadzamy do wrzenia .
Budyń rozpuszczamy w pół szklanki wody i wlewamy do dżemu gotującego sie , gotujemy
tradycyjnie aż zgęstnieje .
Masa śmietanowa ;
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem , stopioną czekoladę dodajemy do
masy i lekko mieszamy .
Na upieczone ostudzone ciasto wylewamy budyń dżemowy , gdy zastygnie
nakładamy śmietanę i ja jeszcze udekorowałam czekoladą ;)
Ciasto inne niż wszystkie , wilgotne , smaczne , ten dżem kasztanowy
jest nie powtarzalny , nadaje cudowny smak .
Komentarze
Prześlij komentarz