Lista składników
1/2 kostka margaryny Kasia
1 szkl mleka
ok 400 g mąka
kminek do smaku
pieprz i sól do smaku
1 jajko
2 łyzki śmietany
5 dkg drożdży
farsz ;
100 g szynka serrano
1 podwójny filet z kurczaka
ogórki konserwowe
Jak zrobić?
Mleko podgrzewamy , wlewamy do miski dodajemy
drożdże i sól ,a także mąki by powstała konsystencja gęstej śmietany ,
odstawiamy do wyrośnięcia .
Gdy zaczną pracę drożdże to dodajemy jajko , śmietanę , stopioną Kasię
przyprawy i mąkę ,wyrabiamy aż ciasto będzie jednolite .
Nie czekamy aż wyrośnie , tylko wałkujemy na ok 5 mm , wycinamy
prostokąty .
Na każdym płacie układamy szynkę , na nią dajemy ,kawałek dopasowany do
wielkosci ciasta , fileta z kurczaka tylko oprószonego solą , pieprzem i
kminkiem , na to połowa małego korniszona , zwijamy i miejscem łączenia
układamy w formie . Pieczemy ok 30 min w tem 180 st , mi wyszło z tej
porcji ponad 30 szt .Ale miałam gości więc nic nie zostało :)
Komentarze
Prześlij komentarz