Paszteciki zkurczakiem i szynką serrano






Lista składników

1/2 kostka margaryny Kasia
1 szkl mleka
ok 400 g mąka
kminek do smaku
pieprz i sól do smaku
1 jajko
2 łyzki śmietany
5 dkg drożdży
farsz ;
100 g szynka serrano
1 podwójny filet z kurczaka
ogórki konserwowe



Jak zrobić?

Mleko podgrzewamy , wlewamy do miski dodajemy drożdże i sól ,a także mąki by powstała konsystencja gęstej śmietany , odstawiamy do wyrośnięcia . Gdy zaczną pracę drożdże to dodajemy jajko , śmietanę , stopioną Kasię przyprawy i mąkę ,wyrabiamy aż ciasto będzie jednolite . Nie czekamy aż wyrośnie , tylko wałkujemy na ok 5 mm , wycinamy prostokąty . Na każdym płacie układamy szynkę , na nią dajemy ,kawałek dopasowany do wielkosci ciasta , fileta z kurczaka tylko oprószonego solą , pieprzem i kminkiem , na to połowa małego korniszona , zwijamy i miejscem łączenia układamy w formie . Pieczemy ok 30 min w tem 180 st , mi wyszło z tej porcji ponad 30 szt .Ale miałam gości więc nic nie zostało :)









Komentarze