Składniki:
- 1 kg mięso z indyka,
- 4 szt cebula,
- 1 słoik ogórki konserwowe,
- 1 słoik 500ml papryka konserwowa,
- bułka tarta,
- olej do smażenia,
- do smaku Sól,
- do smaku pieprz,
- do smaku majeranek,
- zalewa ;,
- 1 l woda,
- 4 łyżki cukier,
- 4 łyżka ocet,
- 6 łyżek ketchup ostry,
- 1 szklanka olej,
- 100 ml przecier pomidorowy 30%,
- 2 łyzka Sól,
- 5 szt ziele angielskie,
- 5 szt liść bobkowy,
- 1 szt cebula
Mięso mielone z indyka doprawiłam i wyrabiałam chwilkę by się ładnie połączyły smaki , do takiego mięsa dodajemy pokrojoną paprykę i ogórka , a także cebulkę , muszą być małe kawałki bo się łatwiej potem formuje kuleczki.
Tak przygotowane pulpety obtaczamy w bułce i pieczemy na oleju na złoto , można też upiec w piekarniku w tedy nie trzeba obtaczać w bułce i są mniej kaloryczne .
Następnie robimy zalewę;
Do wody dodajemy wszystkie przyprawy , poszatkowaną cebulę , resztę składników i zagotować ok 5 min .
Klopsy ukladać ,najlepiej w litrowych słoikach i zalewać zalewą , powinno wystarczyć na 3 słoiki , zakręcić i po ok 5 dniach już są smaczne .Mozna trzymać z miesiąc w lodówce .
Komentarze
Prześlij komentarz