Karczek zasmażany w paście pomidorowej






Składniki:





Karczek myjemy i kroimy w kostkę , wrzucamy na roztopiony tłuszcz ( nie dużo ok 1 łyzki )







 Następnie przesmażone mięsko tak ok 5 min , dodajemy pastę pomidorową , ja używam takiej przywiezionej z Hiszpani , ale myślę że dobry przecier też moze być .Zasmażamy ok 10 min .

 dodajemy wszystkie podane przyprawy ( oprócz mąki i śmietany ) i zalewamy wodą ok 1L , dusimy ok 1.5 h do miękkości , sprawdzając by nam nie odparowała woda do konca , bo jest nam potrzebna do zrobienia sosu , jeśli nam odparuje to cały smak przepadnie

 Gdy uzyskamy już odpowiednią miękkosć mięsa , to zagęszczamy go .
W szklance mieszamy mąkę ze śmietaną , dolewajac wodę , nastepnie wlewamy do sosu i kontrolujemy by uzyskać pożądaną konsystencję .


 Ja ten gulasz podaję do placków ziemniaczanych .



Komentarze