Składniki:
- 400 g Karczek,
- 4 łyżka pasta pomidorowe,
- 1/2 łyzeczka czosnek granulowany,
- 1/2 łyzeczka papryka mielona,
- 1/2 łyżeczki majeranek,
- 3 szt ziele angielskie,
- 1/2 łyżeczka pieprz czarny mielony Prymat,
- do smaku Sól,
- 1/3 łyżeczka kminek,
- 1 szt chili papryka czerwona,
- margaryna do smażenia,
- 1 łyzka mąka,
- 1 łyżka śmietana
Karczek myjemy i kroimy w kostkę , wrzucamy na roztopiony tłuszcz ( nie dużo ok 1 łyzki )
Następnie przesmażone mięsko tak ok 5 min , dodajemy pastę pomidorową , ja używam takiej przywiezionej z Hiszpani , ale myślę że dobry przecier też moze być .Zasmażamy ok 10 min .
dodajemy wszystkie podane przyprawy ( oprócz mąki i śmietany ) i zalewamy wodą ok 1L , dusimy ok 1.5 h do miękkości , sprawdzając by nam nie odparowała woda do konca , bo jest nam potrzebna do zrobienia sosu , jeśli nam odparuje to cały smak przepadnie
Gdy uzyskamy już odpowiednią miękkosć mięsa , to zagęszczamy go .
W szklance mieszamy mąkę ze śmietaną , dolewajac wodę , nastepnie wlewamy do sosu i kontrolujemy by uzyskać pożądaną konsystencję .
Ja ten gulasz podaję do placków ziemniaczanych .
Komentarze
Prześlij komentarz