Składniki:
- 1 kg łopatka bez kości,
- 300 g boczek wieprzowy,
- 2 szt marche,
- 1 szt cebula,
- 1/3 szt seler,
- 1 szt pietruszka,
- bułka tarta,
- naleśniki,
- do smaku Sól,
- 10 szt pieprz czarny ziarnisty Prymat,
- 3 szt ziele angielskie,
- szczypta gałka muszkatołowa cała,
- do panierki jajko,
- tłuszcz do smażenia
Po tym czasie dodajemy boczek / podgrale ważne by było tłuste.
Nastepnie myjemy warzywa i całe wkładamy do mięsa gotojemy jeszcze z 30 min do miękkości ale nie paćki .
Gdy nam ostygnie ,wszystko mielimy w maszynce jeśli potrzeba doprawiamy
Rosołu nie wyrzucam , robię na nim barszcz .
Przepisu na naleśniki nie podaję bo każdy zna.
Mięsa staczy na 15 dużych nalesników pieczonych na patelni 28 cm .
Na każdego naleśnika nakładamy wałeczek z mięsa i zwijamy jak krokiety ,ale przecinamy je potem na małe paszteciki .Każdy obtaczamy w jajku i bułce i pieczemy na złoty kolor .
Komentarze
Prześlij komentarz