Składniki:
- 100 ml mleko,
- 1 szkl woda,
- 2/3 kostki margaryna,
- 2 łyżki cukier,
- 230 g mąka,
- 6 szt jajka,
- 1 l śmietana,
- 100 g / do śmietany cukier,
- 500 g serek mascarpone
Do garnka wlewamy mleko i wodę podgrzewamy ,dodajemy margarynę ,gdy się roztopi ,wsypujemy mąkę z cukrem i mieszamy do takiego połączenia jak na fotce ,gotujemy cały czas mięszając ok 5 minut . Studzimy.
Do przestudzonej masy ,wbijamy jajka i ucieramy do uzyskania gładkiej masy
Tak powinno wyglądać gotowe ciasto ,ja używam jajek od moich kur i ciasto jest mocno żółte , nakładamy do rękawa i z dużą końcówką wyciskamy na brytfannę , ja robiłam różne kształty , pieczemy ok 20 min w tem 200st po czym dosuszam w tem 50 st ok 30 min , ciasta starczyło na 2 formy z piekarnia to znaczy piekłam dwie partie .
Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno ja używam tylko 36% nigdy nie robię tego z 30% bo oblatuje wodą , w osobnej misce miksuję mascarpone i łączę składniki , nakładam masę do dekoratora i przekładam już ostudzone ptysie :)
Komentarze
Prześlij komentarz