Składniki:
- 6 szt jajka,
- 6 łyżek cukier,
- 3 łyzki mąka pszenna,
- 2 łyzki kakao,
- 2 łyzki kawa rozpuszczalna,
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia,
- 500 ml śmietana,
- 500 g serek mascarpone,
- masa cukrowa,
- rum
Jaja ubijamy z cukrem na puch , dodajemy mąkę zmieszaną z kakao i kawą ja użyłam kawy aromatyzowanej rumem , do tego jeszcze proszek i delikatnie mieszamy , ciasto wlewamy na tortownicę 28 cm pieczemy w tem.180 st ok 30 min
Mascarpone ucieramy na chwilkę , w osobnej misce ubijamy śmietanę 36 % obie ubite masy łączymy delikatnie ze sobą .
Zimny biszkopt przecinamy na pół , nasączamy rumem ok 1/2 szkl,i przekłądamy kremem , wierzch i boki też smarujemy , bo bedziemy dekorowac masą cukrową . Zrobiłam ją sama z przepisu z internetu ,jest to nie lada wyzwanie ale się udało .
dekorowałam na halloween jako oko czy jak kto woli gałka oczna , ciasto lekkie i smaczne
Komentarze
Prześlij komentarz