Składniki:
- 500 g mięso,
- 10 szt czosnek marynowany,
- 1 garść bazylia (świeża),
- oliwa,
- Sól,
- 2 łyżeczki cukier,
- 2 szt Pomidory krojone z puszki,
- 250 g makaron
Na rozgrzaną oliwę dajemy zmielone mięso ja użyłam karczku , podsmażamy ,dodajemy czosnek , nadal dusimy .
Ładnie podsmażone mięso powinno sie idealnie rozwarstwiać , nie może być zbitych brył ;)
Następnie wlewamy pomidory z puszki , dodajemy bazylię i sól i cukier , dusimy do zredukowania się sosu ok 1h ma być mocny czerwony kolor i konsystencjia do nakłądania łyżką
Makaron musimy wcześniej lekko podgotować w dużym głębokim garnku w dużej ilosci wody by sie nie posklejał . Na dno formy wlewamy troszkę oliwy i warstwę sosu na to układamy płaty makaronu , na to sos i parmezan i tak do wypełniania formy . na wierzch koniecznie sos i ser szczelnie zakryć makaron
Gotowe danie umieszczamy w piekarniku na ok 1h w tem. 160st to sie ma zapiec a nie upiec ;)
Komentarze
Prześlij komentarz