Lazania










Składniki:



Na rozgrzaną oliwę dajemy zmielone mięso ja użyłam karczku , podsmażamy ,dodajemy czosnek , nadal dusimy .




Ładnie podsmażone mięso powinno sie idealnie rozwarstwiać , nie może być zbitych brył ;)



Następnie wlewamy pomidory z puszki , dodajemy bazylię i sól i cukier , dusimy do zredukowania się sosu ok 1h ma być mocny czerwony kolor i konsystencjia do nakłądania łyżką






 Makaron musimy wcześniej lekko podgotować w dużym głębokim garnku w dużej ilosci wody by sie nie posklejał . Na dno formy wlewamy troszkę oliwy i warstwę sosu na to układamy płaty makaronu , na to sos i parmezan i tak do wypełniania formy . na wierzch koniecznie sos i ser szczelnie zakryć makaron









Gotowe danie umieszczamy w piekarniku na ok 1h w tem. 160st to sie ma zapiec a nie upiec ;)








Komentarze