Pierożki z ricotta

 
 grzyby świeże 300g
ser ricotta 150 g
masło do smażenia grzybów
 pietruszka zielona 5 łyżek
mięta świeża 3 łyzki
sól
pieprz
zioła prowansalskie
majeranek
olej do smażenia





 Nie lubię tradycyjnych sajgonek , ten farsz jest genialny do Samosów Indyjskich ,ale ja poeksperymentowałam i wyszła genialna przystawka , bo zdecydowanie wolę takie jedzonko na zimno do sałatki .Na ciepło takie danie jest ciężkie i tłuste , juz same grzybki są ciężkie potem kolejne smażenie ,ale proszę mi wierzyć smakowało rewelacyjnie .




 Na maśle podsmażamy grzyby pokrojone według uznania ok 5 min .



 Po chwili dodajemy cebulkę poszatkowaną w drobną kosteczkę , dolewamy wodę dusimy 15 min do odparowania płynu .Doprawiamy solą , pieprzem , majerankiem .
 Do miski dajemy ser ricottę , ostudzone grzyby , poszatkowaną natkę i miętę sprawi ona że danie będzie lżejsze doprawiamy solą pieprzem i ziołami , sprawdzić sobie by nie przedobrzyć z przyprawami ja lubię na ostro .




 Ładnie mieszamy składniki i odstawiamy do połączenia smaków .


Papier ryżowy namaczamy woda i chwilkę czekamy , kółko składamy na pół i kładziemy na to łyżkę farszu .Składamy i lekko dociskamy boki , czekamy aż troszkę się sklei

Smazymy na oleju ok 1min z każdej str .Wyciągamy i układamy na ręczniku papierowy .





Komentarze