Rozgrzewająca pychotka

100 g margaryny

7 jaj

4 łyżki mąki

2 łyżki kakao

1 łyzeczka cynamonu

3 łyzki kawy rozpuszczalnej instatnt ja użyłam smakowej rumowej

6 łyżek cukru

1 i 1/2 łyżeczki proszku

6 łyzek wina czerwonego

Z białek ubijamy pianę na sztywno , dodajemy po łyżce cukru na przemian z żółtkami , nadal ubijając , kasie topimy i studzimy , wlewamy do ubitej masy , do tego wino .Mąkę mieszamy z kawą , cynamonem , kakao i proszkiem i dodajemy na koniec powoli i mieszamy , gotowe ciasto wlewamy do tortownicy o sred. 28cm pieczemy ok 30 min w 180st

masa;

śmietana 36 % 600ml

cukier puder do smaku

mleko 250ml

4 łyzeczki zelatyny rozpuszczonej w mleku (studzimy )

5 łyżek kawy instatnt najlepiej smakowej

Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem , Żelatynę namaczamy w odrobinie zimnego mleka na 5 min po czym zalewamy resztą gorącego mleka i mieszamy dodajemy kawę i znów mieszamy by się rozpusciło , gdy ostygnie wlewamy zimne do śmietany i uzyskujemy świetną masę .

Polewa ;

100 g Margaryny

2 łyzki kakao

4 łyzki cukru

1 łyzeczka zelatyny

Margarynę stopić dodoać cukier i kakao zagotować , jesli sie nie łączy dodać mleka aż zgęstnieje , pod koniec żelatynę i wymieszać
Jak zrobić?

Biszkopta kroimy na pół i każdą połówkę nasączamy winem obficie ,wino ma być słodkie , bo wytrawne nie bardzo pasuje ja do nasączenie użyłam 3/4 szklanki, przekładamy masą , na wierzch polewa i dekorujemy według uznania ;) Ciasto pyszne , wilgotne , lekkie i bardzo rozgrzewające , bo połączenie cynamonu , kawy i wina sprawiło że ciasto jest prawdziwą pychotką :)
      



Komentarze