100 g margaryny
7 jaj
4 łyżki mąki
2 łyżki kakao
1 łyzeczka cynamonu
3 łyzki kawy rozpuszczalnej instatnt ja użyłam smakowej rumowej
6 łyżek cukru
1 i 1/2 łyżeczki proszku
6 łyzek wina czerwonego
Z
białek ubijamy pianę na sztywno , dodajemy po łyżce cukru na przemian z
żółtkami , nadal ubijając , kasie topimy i studzimy , wlewamy do ubitej
masy , do tego wino .Mąkę mieszamy z kawą , cynamonem , kakao i
proszkiem i dodajemy na koniec powoli i mieszamy , gotowe ciasto wlewamy
do tortownicy o sred. 28cm pieczemy ok 30 min w 180st
masa;
śmietana 36 % 600ml
cukier puder do smaku
mleko 250ml
4 łyzeczki zelatyny rozpuszczonej w mleku (studzimy )
5 łyżek kawy instatnt najlepiej smakowej
Śmietanę
ubijamy na sztywno z cukrem , Żelatynę namaczamy w odrobinie zimnego
mleka na 5 min po czym zalewamy resztą gorącego mleka i mieszamy
dodajemy kawę i znów mieszamy by się rozpusciło , gdy ostygnie wlewamy
zimne do śmietany i uzyskujemy świetną masę .
Polewa ;
100 g Margaryny
2 łyzki kakao
4 łyzki cukru
1 łyzeczka zelatyny
Margarynę
stopić dodoać cukier i kakao zagotować , jesli sie nie łączy dodać
mleka aż zgęstnieje , pod koniec żelatynę i wymieszać Jak zrobić?
Biszkopta
kroimy na pół i każdą połówkę nasączamy winem obficie ,wino ma być
słodkie , bo wytrawne nie bardzo pasuje ja do nasączenie użyłam 3/4
szklanki, przekładamy masą , na wierzch polewa i dekorujemy według
uznania ;) Ciasto pyszne , wilgotne , lekkie i bardzo rozgrzewające , bo
połączenie cynamonu , kawy i wina sprawiło że ciasto jest prawdziwą
pychotką :) | | | | | | |
Komentarze
Prześlij komentarz