JESIENNE PASKI


 Biszkopt jasny: 6 jaj ubijamy do białosci dodajemy 6 łyżek cukru pudru nadal ubijając dodajemy 3 łyżki mąki zwykłej, 3 łyżki mąki tortowej, 1 i 1/2 łyżeczka proszku, lekko mięszamy i pieczemy ok 20 min w temp. 180 st. C.


Biszkopt ciemny: 3 jajka ubijamy na puch, dodajemy 3 łyżki cukru nadal ubijamy, następnie dodajemy 3 łyżki mąki, 1 łyżkę kakao, 1 łyżeczkę proszku pieczemy 10 min w temp. 180 st. C.



Galaretki: czerowna i pomarańczowa rozpuszczamy każdą w 1 szkl. wody, zostawiamy do lekkiego już teżenia. Brzoskwinie: kroimy na plastry.


Masa: 2 margaryny ucieramy do białosci z 1 szkl. cukru, następnie dodajemy 1 serek waniliowy ok 180g nadal ucieramy, dodajemy 100 ml soku z brzoskwiń, nadal ucieramy do połączenia sie składników.



Biały biszkopt kroimy na pół, I część smarujemy cienko masą, z ciemnego biszkoptu w poprzek kroimy paski na 2cm (będą nam potrzebne tylko co drugi) układamy na masie, w wolne paski dajemy brzoskwinie i zalewamy na przemian kolorową galaretką teżejącą, odstawiamy do zastygniecia i znów masa, na to II część biszkoptu białego, wierzch dekorujemy według uznania ;)











Komentarze