1 kostka margaryny
1/2 szkl cukru
600 g mąki
3 jaja
1 łyżeczka proszku
cukier waniliowy
sok z 1 pomarańczy
Z podanych składników zagniatamy ciasto jak klasyczne kruche , wyrabiamy chwilkę i zawijamy w folię spożywczą , ja podzieliłam na 3 części , jedną zamroziłamy by zetrzeć na wierzch
Dynia 700g
jabłka 700g
brązowy cukier ok 100 g
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Dynię obieramy i trzemy na dużych oczkach , tak samo jabłka odstawiamy na chwilę skrapiając całosć sokiem z cytryny , po chwili biorę miazgę na raty do rąk i wyciskam sok ,aż kada poracja pzejdzie przez moje rece , doprawiam cukrem ,cynamonem i dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy
Gotowe schłodzone ciasto wyciągam i wylepiam dno okrągłej formy , wykładam dynię z jabłkami , na to ja ścieram część ciasta na grubych oczkach , a z ostatniej części zrobiłam foremką dekoracyjne dynie oczka i nosek i buzię smarowałam białkiem by sie fajnie przykleiło ( nalezy sobie ciut białka zostawić zanim damy do ciasta ,potrzeba odrobinkę)
U nas bardzo jest lubiane takie ciasto mieszane , nie z samej dyni, bo ona ma dosć ciemny kolor po upieczeniu, a połaczenie z jabłkami daje równowagę i zupełnie inny smak.Mam nadzieję ze się ktoś skusi
Komentarze
Prześlij komentarz