Zaczynam blogowanie ...
Na pierwszy strzał pokażę wam moje ciasto
A jest to TRUSKAWKOWA CHMURKA
ciasto;
Bialka ubijamy na puch , następnie dodajemy zółtka i cukier , nadal ubijamy do puszystości, następnie wlewamy olej i napój sprite , na koniec obie mąki z sodą , wylewamy na tortownice i pieczemy ok 40 min do suchego patyczka , w tym momencie musimy na ciasto wylać bezę ;
Beza ; białka ubijamy z cukrem , na koniec dodajemy mąkę ziemniaczną i taką masę wylewamy na prawie upieczone ciasto i pieczemy ok 10 min aż zbrązowieje ;)
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem do smaku ( ja używam 36% w kubeczku )
Upieczone i wystygnięte ciasto przekrajamy na pół , dolną część smarujemy połową śmietany i umieszczamy truskawki , ja pokroiłam w ósemki , na nie druga połowa śmietany , na koniec druga część ciasta ;)
Na pierwszy strzał pokażę wam moje ciasto
A jest to TRUSKAWKOWA CHMURKA
Składniki:
- 6 szt jajka,
- 1 szkl cukier,
- 1 szkl mąka,
- 0.5 szkl mąka ziemniaczana,
- 1 łyżeczka soda oczyszczona Prymat,
- 0.5 szkl olej,
- 100 ml sprite,
- MASA;,
- 800 ml śmietana 30 %,
- cukier,
- 500 g truskawka,
- BEZA;,
- 5 szt białka,
- 200 g cukier,
- 2 łyżeczki mąka ziemniaczana
ciasto;
Bialka ubijamy na puch , następnie dodajemy zółtka i cukier , nadal ubijamy do puszystości, następnie wlewamy olej i napój sprite , na koniec obie mąki z sodą , wylewamy na tortownice i pieczemy ok 40 min do suchego patyczka , w tym momencie musimy na ciasto wylać bezę ;
Beza ; białka ubijamy z cukrem , na koniec dodajemy mąkę ziemniaczną i taką masę wylewamy na prawie upieczone ciasto i pieczemy ok 10 min aż zbrązowieje ;)
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem do smaku ( ja używam 36% w kubeczku )
Upieczone i wystygnięte ciasto przekrajamy na pół , dolną część smarujemy połową śmietany i umieszczamy truskawki , ja pokroiłam w ósemki , na nie druga połowa śmietany , na koniec druga część ciasta ;)
Komentarze
Prześlij komentarz