CIASTO ;
-
margaryna 1/2 szt
-
mąka 250 g
-
jajka 1 szt
-
miód 3 łyżki
-
jogurt grecki 1 łyżka
-
śmietana 30 % 250 g
-
czekolada gorzka 1 tabliczka
-
orzechy laskowe 5 łyżek
-
śmietana kremówka 600 ml
-
cukier 2 łyżki
-
czekolada gorzka 1/2 szt do dekoracji + kawa
CIASTO ;
Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto, i wylepiamy malutkie foremki, pieczemy ok 15 min w 180st do zrumienienia się, studzimy.
MASA CZEKOLADOWA ;
Podgrzewamy śmietankę, nie gotujemy, dodajemy czekoladę i mieszamy, aż się rozpuści, następnie wsypujemy drobno posiekane orzechy laskowe, mieszamy i studzimy, zimną masą napełniamy babeczki, wstawiamy do lodówki by stężało całkowicie, trwa to troszkę długo.
BITA ŚMIETANA ;
Śmietanę ubijamy na sztywno z odrobiną cukru, przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy babeczki, wierzch osypujemy czekoladą i kawą w ziarnach.
Komentarze
Prześlij komentarz