piątek, 9 grudnia 2016

Kurczak na ostro z warzywami












Składniki

  • udka kurczaka 3 szt
  • marchew 2 szt
  • pasternak 1 szt
  • seler 1/3  szt
  • cebula 2 szt
  • liść laurowy 3 szt
  • miód 1 łyżka
  • sól himalajska 1 łyżeczka
  • pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki
  • papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki
  • majeranek 1 łyżeczka
  • ziele angielskie 3 kuleczki
  • kminek 1 łyżeczka mielony
  • masło klarowane 2 łyżki

Udka przekrajamy na pół, uzyskujemy pałki i podudzia, nacieramy solą, papryką, zostawiam na 2-3h.
Pozostałe przyprawy mieszamy ze sobą. 
Cebulę szatkujemy w piórka, układamy w naczyniu żaroodpornym i polewamy miodem..
Marchew, seler i pasternak obieramy i kroimy w paseczki, ja zrobiłam to obieraczką, uzyskując cienkie paseczki. Układamy na cebuli.
Kurczaka zamarynowanego, obsmażamy na maśle, z każdej strony.
Obsmażone kawałki układamy na warzywach, posypujemy mieszanką przypraw i zamykamy, wstawiamy do piekarnika na 180st na ok 45min. po tym czasie należy odkryć, by soki odparowały, a wierzch się ładnie zarumienił, zostawiamy jeszcze na 10-15 min. zalezy od piekarnika należy pilnować.















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...