sobota, 30 stycznia 2016

Kremowy sernik z nutą mandarynki







Składniki

CIASTO :
  • masło 1/2 kostki czyli 125g
  • mąka pszenna 300 g ok/ może więcej zależy od typu
  • żółtka 1 szt
  • wanilia 1/2 laski - same ziarenka
  • cukier puder 2 łyżki
  • skórka pomarańczowa 1 łyżeczka świeża
  • soda oczyszczona 1/2 łyżeczki
SER ;
  • ser biały 1 kg
  • jaja 7 szt
  • cukier puder 220 g
  • wanilia 1/2 laska same ziarenka
  • mandarynki 5 szt, potrzebny sok i skórka
  • budyń waniliowy 1 opakowanie
  • masło 100 g


CIASTO ;
Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto i od razu wylepiamy dno tortownicy o średnicy 24 cm. Wstawiamy do lodówki.


MASA SEROWA ;
Do miski robota wbijamy żółtka, dodajemy cukier i ucieramy  do białości,  białka do osobnej miski.

Do utartych żółtek dodajemy stopniowo masło, ziarenka wanilii, cały czas ubijamy, następnie ser biały, ja juz kupuję w miejscowej mleczarni mielony, jeśli macie inny musicie zmielić 3 razy, nie polecam wiaderkowych, które mają masę dodatków. Ucieramy ok 10 minut jeszcze aż całość stanie się puszysta, masa będzie troszkę grudkowata ale tak może być.

Na tarce ścieramy skórkę z  mandarynek, dobrze wyparzonych, potem wyciskamy sok i dodajemy do masy serowej, razem z suchym proszkiem budyniowym. Dalej miksujemy na srednich obrotach.

Na koniec dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek, miksujemy aż do połączenia się.

Gotową masę serową wykładamy na surowe ciasto kruche, pieczemy 80min w temperaturze 180st. Po wyłączeniu zostawiamy w piekarniku, mi lekko opada, i pęka, nie mam regulowanej temeratury w piekarniku więc pewno dlatego. Ale jest pyszny i kremowy.


























Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...