Składniki
-
skrzydełka kurczaka 6 szt
-
papryczka chili 1/2 szt poszatkować drobno
-
sól himalajska 1 łyzeczka /część do mąki
-
pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki
-
kolendra mielona 1/2 łyżeczki
-
zioła prowansalskie 1/2 łyżeczki
-
mąka pszenna 2 szkl
-
woda letnia 300 ml
-
olej do smażenia 1 L
Skrzydełka, myjemy, osuszamy i kroimy dzieląc je na 3 części, lotki zostawiam do bulionu.
Nacieramy mięso przyprawami, część soli zostawić do mąki, zostawiamy do zamarynowania najlepiej an całą noc.
Następnie, każdy kawałek panierujemy w mące, dobrze uciskając.
Następnie zamaczamy w wodzie, potem znów w mące, z czasem ta woda będzie już jak ciasto ale tak to wygląda, panierujemy minimum 2 x woda i mąka, to daje dużą chrupiącą i kaloryczną panierkę.
Kolejno wrzucamy je do gorącego oleju i smażymy, na wolnym ogniu przez ok 7 min obracając je.
Komentarze
Prześlij komentarz