Składniki
CIASTO DROŻDŻOWE ZIOŁOWE ;-
drożdże 25 g/ 1/4 kostki 100g
-
woda letnia 150 ml
-
mąka pszenna 350 g ok może mniej/ więcej
-
oliwa z oliwek 3 łyżki
-
oregano 1/2 łyżeczki
-
sól do smaku 4 szczypty
-
bazylia 1/2 łyżeczki
-
kminek 1/2 łyżeczki mielony
-
mozarella 1 kulka
-
kiełbasa szynkowa 100 g
-
ser żółty 100 g
-
jarmuż 2 liście
-
cebula 1 szt
-
oliwki zielone 10 szt
-
suszone pomidory 3 szt
-
pieprz czarny mielony 3 szczypty
-
kminek mielony 4 szczypty
-
sól do smaku 4 szczypty
-
papryka słodka mielona 4 szczypty
CIASTO ;
Do misy robota wkładamy wszystkie składniki i wyrabiamy końcówką zwaną hakiem, aż ciasto będzie odchodziło od ścianek misy.
Zostawiamy na 30 min by lekko podrosło.
FARSZ ;
Wszystkie składniki kroimy na mniejsze części, tak by nam by łatwo nadziewać pierożki.
Farsz doprawiamy i mieszamy.
Ciasto wałkujemy na ok 5mm, wycinamy koła, zależnie czy chcemy duże czy małe, ja robiłam o średnicy 6cm.
Na każdy krążek nakładamy solidną porcję farszu i zlepiamy, kładziemy na blaszce i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 min.
Przed samym pieczeniem można posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać całym kminkiem.
Pieczemy partiami po 20 min w tem 180st.
Komentarze
Prześlij komentarz