Sałatka z selerem, szynką wędzoną, warzywami



Składniki

  • seler marynowany 1 słoik 300ml
  • kukurydza w puszce 200 g
  • groszek konserwowy 200 g
  • jaja na twardo 3 szt
  • ogórki konserwowe 6 szt pikantne chilli
  • szynka wędzona 250 g
  • papryka konserwowa 1 słoik 300ml
  • por 15 cm
  • natka pietruszki 1 garść
  • makaron ryżowy 1 szkl suchego
  • majonez 600 ml
  • sól do smaku 4 szczypty
  • pieprz kolorowy ziarnisty 1/2 łyżeczki
  • kolendra mielona 1/2 łyżeczki




Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.

Warzywa kroimy w drobną kostkę umieszczamy na sitku, razem z selerem groszkiem i kukurydzą by odciekły.

Jaja gotujemy na twardo, zimne kroimy w kostkę.

Szynkę kroimy w kostkę.

Pora w drobne piórka.

Do dużej szklanej miski dajemy wszystkie składniki, mieszamy z majonezem i przyprawami, odstawiamy by smaki się połączyły i całość schłodziła.









Komentarze